18 januari ~ Briljante Bussumers ~ Daria van den Bercken

20:30 – 22:30 Tindalvilla

Daria van den Bercken piano

Scarlatti 6 klaviersonates ~ Beethoven Sonate nr. 17 op. 31 nr 2 ‘De Storm’ ~ Debussy Suite Bergamasque ~ Tsjajkovski delen uit De Seizoenen opus 37 en Dumka op. 59

Daria over haar programma (Gooi en Eemlander 9 januari 2020, Josée Zuiver): “Ik begin met zes korte ‘sonates’ van Scarlatti, raadselachtige muziek die iedere dag weer anders klinkt. Soms speel ik ze in een iets ander tempo en komt er een heel ander stuk tevoorschijn met een heel ander kleurenpalet.

Daarna komt er een bijzonder revolutionair stuk: Beethoven’s sonate ‘De storm’. Die begint met een akkoord zoals in de baroktijd vaak werd gebruikt aan het begin van een recitatief. Beethoven gaat na dat beginakkoord echter iets compleet anders doen. Er gebeurt heel veel en met zo’n intensiteit en zeggingskracht dat je meegezogen wordt.

Debussy hield van Franse barokmuziek en sluit dus een beetje aan op Scarlatti. Hij schreef de ‘ Suite Bergamasque’ als een serie dansen, iedere maat bevat tal van muzikale ideeën. Ik ging Debussy pas waarderen toen ik een jaar of negentien was en gedichten las van Rimbaud en Baudelaire. Er ging een knop om in mijn oordeel en daarna is Debussy een eeuwige liefde gebleven.

Ik eindig het recital ontspannen met korte stukken van Tsjajkovski. ‘Dumka’, scènes uit een Russisch landschap en delen uit ‘De seizoenen’. Mijn moeder is Russische, ik ben opgevoed met Russische muziek, die altijd een diep onderdeel van me is gebleven.”

Zie voor het volledige interview het nieuwsbericht over dit concert.

Kaarten kopen