zaterdag 26 november 2022 Trio Tim Brackman

Aanvang 20:30 Tindalvilla

Tim Brackman was hier eerder in juni 2019 actief in een dubbelrol als acteur en violist in een unieke uitvoering in de tuin achter de Tindalvilla van ‘Het verhaal van de de Soldaat’ van Igor Strawinsky, waarbij anders dan gewoonlijk geen verteller en mime spelers werden gebruikt.

Alle teksten werden door de (viool spelende) Soldaat, de Duivel en (dansende) Prinses gesproken. Met een gezelschap van drie acteurs en zeven musici een eigen productie die voor herhaling vatbaar was, ware het niet dat de covid perikelen er tussen kwamen.

De cellist Kalle de Bie hoorden we eerder in de Tindalvilla in een samenwerkingsprogramma met internationaal kamermuziekfestival in Zeist waarbij jong Nederlands talent masterclasses volgde bij gerenommeerde meesters.

Voor pianist Rik Kuppen wordt het dus de eerste keeren voor het Brackman Trio was het optreden tijdens het Kamermuziek Festival Utrecht het entreebewijs voor een gezamenlijk optreden in de Tindalvilla in de voetsporen van het Osiris- en Storioni Trio. 

Beluister hun uitvoering van de trio’s van Dvorak  https://www.youtube.com/watch?v=V88xGh2G4UI en Brahms https://www.youtube.com/watch?v=B_s0DgYF4y0

Het programma zaterdag 26 november begint met het rapsodische pianotrio opus 8 waarmee Dimitri Sjostakovitsj als 16 jarige al meteen op weergaloze wijze zijn uitzonderlijke talent als componist etaleerde.

Met de keuze voor het trio in Es groot opus 70 nr. 2 van Beethoven, uit diens klassiek-romantische 2e scheppingsperiode, vervoert het Brackman Trio het publiek met een weldadig harmonische en energiek optimisme sfeer.

Na de pauze wordt het kleurrijke trio gespeeld dat Ravel, geïnspireerd door Baskisch en Maleisisch materiaal, met groot vakmanschap in de klassieke vierdelige vorm goot in 1914 en in vijf weken voltooide na het uitbreken van de eerste wereldoorlog om vervolgens het leger te ondersteunen bij de medische zorg en als truckchauffeur. 

Het Brackman Trio (violist Tim Brackman, cellist Kalle de Bie en pianist Rik Kuppen) werd in 2009 opgericht. Door hun succesvolle optredens bij diverse concoursen en twee cd-opnames (2010 en 2012) vond het Brackman Trio al snel de weg naar concertpodia in binnen- en buitenland.
Het trio is inmiddels veelgevraagd in kamermuziekseries, bij live-radioprogramma’s op Radio 4 en is opgetreden bij festivals zoals het Orlando Festival, het Stift Festival en Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.
Hun optreden ter gelegenheid van het IKFU 2020 werd live uitgezonden door AVROTROS Radio.

Door de jaren heen heeft het trio een breed repertoire opgebouwd van vroeg-romantische tot eigentijdse werken. Een veelvuldige samenwerking met componist Willem Jeths was daarvan het gevolg.

Naast de concerten waar zij op uitnodiging spelen, initiëren de leden van het Brackman Trio ook zelf projecten en concerten met collega-musici, in bezettingen als pianokwartet of pianotrio met zang of klarinet.