zaterdag 17 december 2022 Thomas Beijer

Aannvang 20:30 uur Tindalvilla

Zaterdag 17 december 20:30 treed Thomas Beijer op in de Tindalvilla alvorens hetzelfde programma 18 december 14:00 in de serie Grote Pianisten in het Concertgebouw uit te voeren. Op het programma staan werken van Schubert, Chopin, de Falla en Escher.

Foto: Juri Hiensch

De 33-jarige Thomas Beijer kreeg 17 februari 2022 de Nederlandse Muziekprijs. 

Op zijn zestiende nam pianopedagoog Jan Wijn hem op het Amsterdamse conservatorium onder zijn hoede. Volgens Jan Wijn was de jonge Thomas een getalenteerde jongen, zoals er toen wel meer waren.

Wat me al vroeg opviel, is zijn krankzinnig goede geheugen en concentratievermogen. Hij speelde een keer na een etentje bij zijn ouders een Scarlatti-sonate. Dat deed hij ondanks de informele sfeer met volle overgave. Dat vond ik bijzonder voor iemand van 17, 18 jaar. Rond zijn twintigste componeerde hij een stukje voor de linkerhand voor mij. En pas veel later, bij het verschijnen van zijn boek ‘Geen Jalapenos’ in 2017, bleek hij ook nog te kunnen schrijven. Na zijn conservatoriumtijd is hij als pianist enorm doorgegroeid. Ik heb hem ooit ‘Arcana’ van Rudolf Escher horen spelen. Verpletterend was dat.

Quirine Viersen, winnares van de NMP in 1994, cello solist met een internationale carrière die vorig jaar samen met Beijer 23 oktober 2021 in de Tindalvilla en de dag daarna in het Concertgebouw optrad:

In zijn compleetheid heeft hij een ongeëvenaarde begaafdheid. Ik geloof niet dat er nog zo een op aarde rondloopt. Het is ongelooflijk interessant om zo iemand van dichtbij mee te maken.  Het schrijven, tekenen, componeren inspireert zijn musiceren. Ik zie steeds ontwikkeling bij hem, nooit herhaling. Want als we een bepaald stuk na een tijdje opnieuw spelen, heeft hij intussen een half boek of een vioolconcert geschreven. Zo kom je verder in je persoonlijke ontwikkeling en dat weerspiegelt zich in het muziek maken. En bij hem gaat dat zó snel! Een week inspiratie van Thomas is een maand bij een ander.

Sopraan Laetitia Gerards, die enkele jaren met hem samenwoonde en nog steeds veel met hem musiceert, herkent dit:

Thomas houdt van het leven en probeert eruit te halen wat erin zit, maar de Kunst staat op één. Hij houdt ook van reizen, kan fantastisch koken – echt dat je denkt: hou nou eens op met je talenten! – maar hij leeft voor de kunst. Ze noemt hem ‘uniek’ en ‘inspirerend’, vooral omdat hij ‘dicht bij zichzelf blijft’. Hij kiest niet de gebaande paden, maar alleen wat bij hem past. Hij is zo goed, omdat hij 100 procent gelooft in wat hij doet. 

Toen Beijer was uitgenodigd voor de beroemde serie ‘Meesterpianisten’ in de Grote Zaal van het Concertgebouw, is dat door corona en faillissement van de Meesterserie is niet doorgegaan. Maar 18 december 14:00 gaat dat in de Grote Zaal alsnog gebeuren en de zaterdagavond 17 december speelt hij dat programma eerst in de Tindalvilla om zich volledig in de muziek onder te dompelen. 

Thomas Beijer speelt eerst Schubert’s Moments Musicaux, die volgens Beijer tot meest intrigerende pianowerken behoren: ‘Het is als een bundel van zes korte gedichten die op het eerste gezicht glashelder lijken. Maar onder de oppervlakte schuilt een grote diepte. Ze hebben iets ongrijpbaars. Dat maakt deze stukken uitermate geheimzinnig.’ 

Op zijn cd-album ‘Music for the mourning spirit’ speelde hij onder meer Rudolf Eschers ‘Arcana’ dat hij in dit programma uitvoert. Hij noemt het ‘Ravelliaans’, met een heldere Franse textuur en geheel eigen kleuren.

Het soms tumultueuze werk wordt gevolgd door Manuel de Falla’s ‘Cuatro piezas españolas’. Muzikale portretten van onder meer Andalusië, vol folkloristische invloeden en sprankelende lichtheid.

Een meer nachtelijke sfeer heeft Chopins Sonate in B klein, waarmee Beijer zijn recital poëtisch afsluit.

Kaarten € 25,- (inclusief consumpties) reserveren@tindal.nl of via de website www.tindal.nl 
Kaarten a contant te koop bij de Bussumse Wijkoperij Spiegelstraat 38 C

Contact: hansroelofsen@tindal.nl Telefoon: 035-6922947 of 06 400 112 45