Zaterdag 29 oktober 2022 Dudok Quartet

Aanvang 20: 30 uur Tindalvilla

Zaterdag 29 oktober 20:30 zal het Dudok Kwartet in de Tindalvilla in Bussum optreden, enkele dagen na hun optreden in de Whigmore Hall in London en de Guildhall in Portsmouth.

Op het programma staan bewerkingen voor strijkkwartet van de ouverture van de opera Chovantsjina van Modest Moussorgsky (1839-81), delen uit de Jaargetijden opus 37 van Pjotr Tsjaikowsky (1840-93), zijn fameuze strijkkwartet opus 11 in D groot en het vijfde strijkkwartet opus 92 van Dimitri Sjostakovitsj (1906-70).

Het Dudok Quartet, Judith van Driel en Marleen Wester viool, Marie-Louise de Jong altviool en David Faber cello, werd opgericht in 2009 en won prijzen op internationale concoursen: String Quartet Competition Radom Poland  (2011), Charles Hennen Concours (Heerlen 2012), Joseph Joachim Kammermusik Wettbewerb (Weimar 2012) en Quatuors à Bordeaux (2013). In 2014 ontving het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs en in 2018 de Borletti-Buitoni Trust Award. 

Recensie Aart van der Wal, Opus Klassiek juni 2020: “De exemplarische vertolkingen van de kwartetten van Haydn door het Dudok Quartet kunnen zich zonder enige restrictie kunnen meten met de wereldtop. De cohesie tussen de vier musici is voorbeeldig en zo ook de stemvorming, articulatie en frasering. Wie Haydn zo kan vertolken opent voor de muziekliefhebber een geestrijk universum dat ook bij herhaald beluisteren steeds weer nieuwe inzichten prijsgeeft.”

Het programma met Russische werken begint met een paar bewerkingen voor strijkkwartet. Eerst die van Moessorgski’s Ouverture van de opera Chovansjtsjina. Ivan Chovanski was een potentaat die zich opwierp als de redder van het Russische vaderland. Hij had echter vooral zijn eigenbelang op het oog. Tsjaikovski verbeeldde in zijn Seizoenen opus 37 niet alleen de vier jaargetijden, maar zelfs alle twaalf maanden apart. De componist schreef deze ‘miniaturen’, in opdracht van een Russisch muziektijdschrift, dat iedere maand het bijbehorende stuk uitgaf. 

Tsjaikovski’s strijkkwartet opus 11 was zijn eerste kamermuziekcompositie en toont zijn grote technische meesterschap dat hij in de latere twee kwartetten niet zou evenaren. Vanaf de eerste uitvoering in maart 1871werd het werk  als het eerste hoogstaande Russische kamermuziekwerk (vóór Borodin) gezien. Het aangrijpende tweede deel Andante cantabile roerde Tolstoj, die aanwezig was bij de eerste uitvoering tot tranen. Het hoofdthema is gebaseerd op een volkslied dat Tsjaikovski twee jaar eerder een tuinman hoorde zingen tijdens een bezoek aan zijn zus in Oekraïne. Het folkthema wisselt af met een contrasterend deel van Tsjaikovski’s eigen inventie en stijl die direct herkenbaar is.


Sjostakovitsj protesteerde als kunstenaar tegen een totalitair regime. Met zijn muziek maakte hij als geen ander voelbaar wat de noodzaak van vrijheid is. Zijn vijfde strijkkwartet ontvouwt zich als een roman, waarin in één lange spanningsboog alle grote thema’s van het leven aan bod komen. Liefde, lijden, dood, vrijheid: Sjostakovitsj dwingt je als luisteraar om je tot die thema’s te verhouden. Als speler en als luisteraar. Het 5e strijkkwartet 5 in Bes opus 92 van Sjostakovitsj werd in 1952 gecomponeerd maar pas na de dood van Stalin uitgevoerd. In dit werk komt de muzikale handtekening van de componist voorbij. (Het DSCH motief, de noten D-Es-C-H, dit zijn de initialen van de componist. In Nederlands notenschrift levert dit motief d-es-c-b op. Sjostakovitsj gebruikte dit motief in verschillende andere werken. Het kwartet werd  opgedragen aan het Beethovenkwartet.

Kaarten €25,– inclusief consumpties kunt u reserveren door overmaken op rekening NL94ABNA 055.40.65.681 met vermelding van de concertdata. Kaarten worden niet opgestuurd; de namen van de rekeninghouders staan op de reserveringslijst bij de ingang. Kaarten à contant: Bussumse Wijnkoperij Spiegelstraat 38C, Doude van Troostwijk Meerweg 17 Bussum. 

Contact: info@tindal.nl – Telefoon 035-6922947 en 06 400 112 45 

Abonnement 8 resterende concerten €160,- 
Beluister het Dudok Quartet live bij Podium Witteman met Johannes Brahms’ Strijkkwartet nr. 3: Andante