21 november ~ Internationale meesterpianisten ~ Muza Rubackyte

Het concert zaterdagavond is uitverkocht. Muza geeft een extra concert op vrijdagavond 20 november om 20:30 uur. Wees snel, want ook hier kunnen we maximaal 30 bezoekers toelaten. Zie ook het nieuwsbericht.

Aanvang 19:00 en 21:00 uur Tindalvilla

Zij presenteert een programma waarin de Litouwse pianovirtuoos en laat romantische componist Godowsky en de vroeg romantische componist Chopin centraal staan.

Muza Rubackyte behoeft eigenlijk geen introductie bij degenen die regelmatig onze kamermuziekavonden bezochten. Maar voor alle geïnteresseerden hierbij alsnog info over haar waardegang en uiteraard over haar Litouwse landgenoot Godowsky. 

Geboren als enig kind van een concertpianiste en een professionele zanger was Muza voorbestemd voor een muzikale carrière zoals haar naam ook al aangeeft. Opgegroeid tussen muzikale kinderen, die in het basis- en voortgezet onderwijs behalve de algemene vakken ook onderwezen werden in de praktische en theoretische muzikale vaardigheden, bleek zij ook nog eens uitzonderlijk begaafd te zijn. Daarom werd zij toegelaten tot het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.

Ze won ze het beroemde Sovjet Unie Concours in Sint-Petersburg en vervolgens de Liszt-Bartók Internationale Piano Competitie in Boedapest. Als kind van een verzetsfamilie (tegen de Russen) kreeg zij tot 1989 geen paspoort. Toen zij echter in Parijs in 1990 de eerste prijs won in de internationale muziekwedstrijd Les Grands Maîtres Français greep zij meteen de kans aan om zich in Parijs te vestigen, van waaruit zij op grote festivals in Frankrijk haar naam vestigde en op de vijf continenten optrad. 

Het Hongaarse ministerie van Cultuur kende haar de Pro Cultura Hungarica-prijs toe vanwege haar Liszt vertolkingen op internationale podia en cd opnamen.

Zij is voorzitter van de Litouwse Liszt LISZtuania Society en verdeelt haar tijd tussen Vilnius, Parijs en Genève. In 2015 speelde Muza, altijd klaar voor de nieuwste uitdaging, de complete “Années de Pèlerinage” in Bayreuth en op het 10e Liszt Festival in Raiding, de complete “24 Preludes and Fugues” van Sjostakovitsj op het Festival Radio-France-Montpellier, en F. Liszts “12 transcendentale etudes” op het Radio France Montpelier Festival.

Muza wordt regelmatig gevraagd als jurylid van competities en voor internationale master classes. In Litouwen ontving zij prestigieuze onderscheidingen, zoals het Legioen van Eer, het Grootkruis van Commandeur in de Orde van Vytautas de Grote voor de promotie van haar land in de wereld. Haar discografie van ongeveer 30 titels omvat de volledige Années de Pèlerinage” van Lizst (Lyrinx), “24 Preludes and Fuga’s” van Shostakovich (Brilliant Classics), “10 concerten voor piano en orkest” – Beethoven, Liszt, Shostakovich, Prokofiev, Schnittke, Saint-Saëns.

Reserveren en kaartverkoop