24 september ~ Prazak Quartet ~ afscheidsconcert

Twee voorstellingen: 18:30 en 20:30 Tindalvilla

Jana Vonášková violin ~ Vlastimil Holek violin ~ Josef Kluson viola ~ Michal Kanka cello

Het Tsjechische Pražák Quartet is bezig met zijn afscheidstournee. Na bijna vijftig jaar optredens op de podia in de hele wereld stopt het kwartet ermee. Heel toepasselijk spelen zij het autobiografische kwartet ‘Uit mijn leven’ van de Tsjech Smetana. Daarnaast staat vanwege het 150e geboortejaar van deze klassiek romantische meester, tevens een kwartet van Ludwig van Beethoven op het programma.

In de nacht van 20 oktober 1874 werd Bedřich Smetana volledig doof. Een lot dat hij deelde met Beethoven. Hij kon niet meer dirigeren, maar componeerde als nooit tevoren. In 1876 ontstond zijn Eerste strijkkwartet. Na zijn jeugd en liefdesgeluk te hebben bezongen, is de finale de muzikale weerslag van de catastrofe van zijn leven: het verlies van zijn vermogen naar muziek te luisteren. Een hoge ‘fluittoon’ in de eerste viool symboliseert zijn doofheid.

Prazák Quartet
Al vanaf de oprichting in 1972 opereert het Pražák Quartet op het hoogste niveau. Op dit moment zijn ze bezig aan hun laatste seizoen als kwartet. Na de oprichting verwierf het kwartet al snel een plek op de Tsjechische concertpodia. De internationale doorbraak kwam nadat het kwartet de Grote Prijs op het internationale strijkkwartetconcours in Evian (Frankrijk) won. Sindsdien speelt het in de belangrijke Europese en Noord-Amerikaanse concertzalen, waaronder met grote regelmaat in Het Concertgebouw.

In het weekend van de ‘fluwelen revolutie’, 18 november 1989, organiseert de Tindalvilla voor het eerst een Tsjechisch programma, waarbij ook Tsjechisch beeldhouwwerk, glaskunst en schilderijen worden geëxposeerd en Jana Beranova haar vertaling van gedichten van Kundera en Sloboda en, bij het strijkkwartet Intieme Brieven van Janacek, haar vertaling van de bijbehorende brieven voordraagt.

In verband met de corona maatregelen worden twee uitvoeringen gegeven voor maximaal 35- 40 personen per groep. De uitvoeringen kennen geen pauze.
1e groep 18:30 -19:45 uur
2e groep 20:30 – 21:45

Kaarten € 25,- (consumpties inbegrepen) reserveren door overmaking op NL94 ABNA055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting Bussum. Kaarten zijn à contant verkrijgbaar bij: De Bussumse Wijnkoperij Spiegelstraat 38C en Notariskantoor Doude van Troostwijk Meerweg 17 te Bussum. Laat in verband met de precieze placering ruim tevoren via reserveren@tindal weten of u alleen of samen komt.
Contact: info@tindal.nl Telefoon: 035-6922947