zaterdag 20 april – Ensemble Lumaka

Aanvang 20:30 uur Tindalvilla

Ensemble Lumaka is Miriam Overlach ~ harp, Jana Machalett ~ fluit, Martina Forni ~ altviool, Charles Watt ~ cello
vanavond samen met Tijmen Huisingh ~ vioolv.l.n.r. Miriam Overlach harp, Jana Machaslett fluit, Charles Watt cello en Martina Forni altviool


Tijmen Huisingh

Programma Werken van Maurice Ravel, Joseph Jongen, Claude Debussy en Jean Cras

Ensemble Lumaka, gevestigd in Amsterdam, begon haar inmiddels bijna 20-jarige carrière met het winnen van o.a. het Internationale Kamermuziekconcours Almere en Het Debuut. Sindsdien treedt het ensemble regelmatig op in de mooiste concertzalen van Nederland (waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Hermitage, Concertgebouw de Vereeniging), bij festivals (bijvoorbeeld het Grachtenfestival, Festival Classique, Peter de Grote Festival, het Thailand International Harpfestival, het 47th Istanbul Music Festival), geeft concerten in het binnen- en buitenland en is vaak te horen op radio 4 en de Concertzender.
Ook verschenen er drie fraaie cd’s.

De Lumaka-leden zijn o.a. werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Ensemble Postland, het Ludwig Orchestra en als solisten en kamermusici in de hedendaagse en oude muziek. Voor speciale projecten werkt Ensemble Lumaka regelmatig samen met andere musici, acteurs, schrijvers en lichtkunstenaars of verrijkt een programma met persoonlijke toelichtingen. Zo worden hun concerten een “sprookjesachtige, ja geestverruimende belevenis”.

De afgelopen jaren is het ensemble zich steeds meer gaan verdiepen in de muziek rond 1920. In de jaren twintig werd voor het eerst een ensemble in de kwintetbezetting (harp, fluit, strijktrio) opgericht, door de harpist Pierre Jamet. Daardoor is er heel veel mooi repertoire uit het Frankrijk van die tijd. Ook muziekhistorisch gezien is het een erg interessante periode: de laatste staart van de romantiek, de eerste jazz-invloeden, gekke tonaliteit en ritmiek. Hun productie ‘Visionaire Timbres 1926’, waarmee zij seizoen 16/17 en 17/18 door heel Nederland op tournee waren, werd in de Volkskrant zeer geprezen. Daarin werd hun samenspel beschreven als “voortreffelijk”.En met ‘ROSY!’ presenteerde Lumaka een theatraal concertprogramma met composities van Rosy Wertheim en haar collega-componisten, vooral gebaseerd op haar 6 jarig verblijf in Parijs.

Tijmen Huisingh (Amsterdam, 1979) is een veelgevraagd kamermusicus en gastconcertmeester bij ensembles als het Concertgebouw Kamerorkest, Phion, BBC Schots Symfonie Orkest, Kristiansand Symfonie Orkest, Combattimento Consort Amsterdam en het Nederlands Symfonie Orkest. Hij was laureaat van verschillende vioolconcoursen in Nederland en van de Internationale Kamermuziekwedstrijd “Rovere d’Oro” in Italië. Sinds 2020 is hij plaatsvervangend 1e concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Ook is hij lid van de Amsterdam Chamber Soloists en regelmatig te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Scottish Chamber Orchestra en Camerata RCO.

Kaarten