zaterdag 22 april – Dimitri Makhtin (viool) & Tatjana Vassiljeva (solo-cellist KCO)

Aanvang 20:30 uur Tindalvilla


Zaterdag 22 april 20:30 worden duo’s voor viool en cello van Beethoven, Ravel en Kodaly uitgevoerd door twee in Nederland woonachtige virtuozen van internationale allure: de vioolvirtuoos Dimitri Makhtin en Tatjana Vassiljeva, sinds 2014 eerste solo-cellist van het Concertgebouworkest. 

Dmitri Mahktin (1975) was eerder in de Tindalvilla te horen samen met de Frans/Litouwse meesterpianiste Muza Rubackyte. De musici prijzen zich gelukkig in het westen te kunnen leven en op geen enkele wijze afhankelijk te zijn van de kliek rondom Poetin. 

Dmitri begon al op 4-jarige leeftijd viool te spelen; zijn beide ouders waren toen violisten in het St. Petersburg Philharmonisch Orkest. In 1981 ging hij als 6 jarige naar het Conservatorium voor zeer getalenteerde kinderen. In 1989 won hij de prijs van de Nationale Competitie voor Jonge Violisten en in 1990 kreeg hij een beurs van de Young Musicians’ Foundation in de VS en gaf hij zijn eerste recitals in New-York, San Francisco, Los Angeles en Dallas.

Van 1992 tot 1995 zette hij zijn muzikale opleiding voort in Nederland bij Philip Hirshborn en Herman Krebbers en vestigde zich in Nederland. Hij won vervolgens een aantal internationale vioolconcoursen: Kloster Schontal vioolconcours, Premio Paganini en Louis Spohr, Tibor Varga, Montréal, Sibelius en Pretoria.

Makhtin maakte zijn Franse debuut in Parijs in 1997 met de beroemde dirigent Yevgeny Svetlanov en het Russisch Staatsorkest en daarna zijn Amerikaanse debuut in 1998, met de beroemde dirigent Leonard Slatkin en het Cleveland Orchestra. Vanaf dat moment trad hij op met orkesten zoals: St Petersburg Philharmonisch- and Symphony Orkest, Orchestre Philharmonique de Radio France, Sydney Radio en TV Orkesten, Monte-Carlo Philharmonisch Orkest, Montpellier Nationaal Orkest, Het Residentie Orkest, Sinfonietta Amsterdam, Geneva Chamber Orchestra, Prague Philharmonia, Solistes Européens du Luxembourg en het Zweeds Radio Symphony Orkest.

Als actief kamermuziekspeler trad hij op op prestigieuze festivals zoals het Arts Square in St. Petersburg, Lisbonne, Folles Journées de Nantes, Roque d’Anthéron, Musique en Côte Basque, Salzburg en Festival de Saint-Denis.
Beluister hier Brahms 2e viool sonate door Dimitri Makhtin en Julia Siciliano, live tijdens het BrahmsFest in San Sebastian Spanje

Tatjana Vassiljeva is sinds augustus 2014 solocelliste bij het Concertgebouworkest. Zij bespeelt een cello van Matteo Goffriller uit 1690, die door de Zwitserse Willem Mengelberg Stiftung aan haar in bruikleen is verstrekt via de Foundation Concertgebouworkest. 

Tatjana begon haar cellostudie in haar geboortestad Novosibirsk en in Moskou. In 1994 verhuisde ze naar München om bij Walter Nothas te studeren aan de Musikhochschule in München, en ze vervolgde haar studie aan de Hans Eisler Musikhochschule Berlin bij David Geringas. 

Tatjana was prijswinnares van onder meer het Concours Rostropovich in 2011, en soleerde met orkesten als het London Symphony Orchestra, het NHK Symphony Orchestra, de Münchner Philharmoniker, het Orchestre de Paris, het Philharmonisch Orkest van Sint-Petersburg, het Tonhalle Orchester Zürich, het Orchestre de la Suisse Romande en het New Japan Philharmonic Orchestra, onder leiding van maestro’s als Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, David Zinman, Claudio Abbado, Daniele Gatti, Vladimir Spivakov en Yuri Bashmet. 

Ze bracht een aantal nieuwe werken in première. Met componist Krzysztof Penderecki werkte ze meerdere malen samen; ze bracht de gereviseerde versie van zijn Largo in première en nam zijn Tweede celloconcert op cd op met het Philharmonisch Orkest van Warschau.Voor haar eclectische discografie won ze diverse prijzen, zoals een Diapason d’Or voor een cd met hedendaagse werken en een CHOC voor haar opname van Bachs cellosuites. Met enkele strijkers van de Berliner Philharmoniker richtte ze in 2007 het Berlin Philharmonic String Quintet op, waarmee ze tournees door Europa en Azië ondernam.

Beluister hier Tatjana live met het concert van Haydn in het concertgebouw