zaterdag 18 februari – Jonge toptalenten

Aanvang 20:30 uur Tindalvilla

Zaterdag 18 februari 20:30 uur treden twee jonge toptalenten op in de Tindalvilla  in Bussum: de cellist Alexander Warenberg en pianist Nikola Meeuwsen. Zij zijn neven van elkaar én een zeer succesvol muzikaal duo.

Op het programma: de 2e cello sonate opus 58 in D groot van Felix Mendelssohn, de ‘Arpeggione sonate’ in A groot D. 821 van Franz Schubert en de 2e cellosonate in F groot opus 99 van Johannes Brahms.


Alexander Warenberg (1998) werd geboren in Voorburg in een familie van professionele musici. Hij begon op vijfjarige leeftijd met cello spelen en kreeg zijn eerste lessen van zijn oom. Van 2006 tot 2015 studeerde hij bij Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Van 2016 tot 2019 studeerde Alexander in Berlijn aan de Barenboim-Said Academie bij professor Frans Helmerson. Sinds januari 2019 is hij leerling van professor Frans Helmerson aan Kronberg Academy in Duitsland.

In oktober 2016 won hij de eerste prijs op het concours Cello Biënnale in Amsterdam en ontving hij ook de publieksprijs. Ook won hij eerste prijzen op het Antonio Janigro International Cello Competition, het Nederlandse Britten Celloconcours, het Nationaal Concours voor Jonge Musici en het Grachtenfestivalprijs 2021.

Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam en in live concerten voor de radio en televisie. In de zomer van 2017 nam Alexander deel aan de gerenommeerde Verbier Festival Academy. Hij was ook te gast op het International Chamber Music Festival in Utrecht, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland, de Cello Biënnale, het Chamber Music Festival Amsterdam, het Wonderfeel Festival en was artist in residence van het Grachten Festival in Amsterdam in 2022. Alexander kreeg een beurs van de International Music Academy in het Vorstendom Liechtenstein, die hem de kans geeft om deel te nemen aan masterclasses. Hij volgde masterclasses bij professor Wolfgang Emanuel Schmidt en Jens-Peter Maintz.

Alexander bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume-cello uit 1845 in bruikleen van het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.

Nikola Meeuwsen (2002) won de GrachtenfestivalPrijs 2022 en is daarmee de Artist in Residence voor het Grachtenfestival in 2023. De vakjury: “Nikola Meeuwsen kenmerkt zich door zijn kristalhelder muzikaal denken; in zijn spel vallen stilte en beweging schitterend samen. Zijn spel is pure poëzie.”  

Meeuwsen profileert zich als een van de meest opvallende jonge pianotalenten van dit moment in Nederland. Als kind wist hij dat hij pianist wilde worden na het beluisteren van Horowitz’ uitvoering van Rachmaninoff’s 3e pianoconcert. Zijn enorme talent werd al snel erkend: in 2019 kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Jong Talent Prijs toe.
Nikola won van jongs af aan diverse concoursen, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Concours in 2014 en het Steinway Concours in 2012.

Hij trad op als solist met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en gaf solorecitals in binnen- en buitenland (Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola).


Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Hij speelt fanatiek kamermuziek en trad op met het Matangi Quartet, violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo’s met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace. “Nikola Meeuwsen’s inzicht, timbre en timing zijn van een uitzonderlijk niveau. Zijn spel raakt een diepe snaar en trilt lang na de laatste noot.” Gwylim Janssens – programmeursreeks Meesterlijk!

Kaarten €25,- plaatsen zijn gereserveerd na overboeking op bankrekening NL94ABNA 055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting, graag met uw vermelding van de concertdatum. Er is geen automatisch bevestigingssysteem en kaarten worden niet opgestuurd.
De namen van de rekeninghouders worden bij de ingang afgevinkt.

Kaarten uitsluitend à contant  bij: De Bussumse Wijnkoperij Spiegelstraat 38C.

Contact info@tindal.nl  Tel. 035-6922947 en 06 400 112 45