17.1.2023 20:00 uur – Tindalvilla – Lezing mr. drs. Johan de Wit ‘Het verlangen naar gerechtigheid’

Wat beweegt een advocaat om zijn toga aan de kapstok te hangen, theologie te studeren en predikant te worden?

Johan de Wit: “Op het advocatenkantoor ging het vooral over geld en winnen, en te weinig over gerechtigheid. ‘Je kunt niet twee heren dienen’ de god van het geld en die van de gerechtigheid. Voor democratie, burgerrechten en sociale voorzieningen moest altijd gestreden worden. Democratie wordt in het algemeen gezien als de staatsvorm die de behoefte aan sociale rechtvaardigheid het beste vervult, maar er zijn ook twijfels ten aanzien van het functioneren van de democratie.” 
Spraken de kerken zich als voorhoede uit tegen slavenhandel en uitbuiting, of waren Bartelomeo de las Casas, Harriet Beecher Stowe en Leon Tolstoj ‘roependen in de woestijn’, terwijl de meeste gelovigen voor het geldelijk gewin kozen? Waren het niet vooral de filosofen van de Verlichting die een grote bijdrage aan sociale gerechtigheid leverden? 

Toegang €10,-  te betalen bij de ingang, graag aanmelden via: adm.cciv@gmail.com
fotocredits Matthew Holler

Goede voornemens We hadden ons voorgenomen een even leerzaam als interessant boek uit te brengen bij het 35 jarig bestaan van de Tindalstichting. Om zo’n boek voldoende kwaliteit te geven is echter meer tijd nodig zodat het goede voornemen beter gericht kan worden op het 40 jarig bestaan in 2027.

Zal de gasprijs in 2023 voldoende dalen en zijn er voor zo’n villa (met originele spouwmuren) voldoende mogelijkheden om het energieverbruik te matigen? Tot dusver bleken voor vrijwel alle uitdagingen succesvolle oplossingen mogelijk, omdat niet alleen de initiatiefnemer erin geloofde maar ook een grote groep van liefhebbers van de schone kunsten die het kamermuziekplan omarmden.

Als je er zelf niet in gelooft zal je ook niet de energie vinden om je droom werkelijkheid te laten worden. Voor de domineeszoon die van muziek zijn religie maakte, was dr. Martin Luther King (15 januari 1929 – 4 april 1968) een inspirerend voorbeeld.
Zijn droom van sociale gerechtigheid was veel riskanter dan de mijne maar nog steeds even inspirerend.

In de salons in de 18e en 19e eeuw kwamen kunstenaars, filosofen en theologen samen om discussiëren over een betere wereld en hoe dat vorm te geven.Vandaar dat ik Johan de Wit’s verzoek inwilligde om niet in een kerkgebouw maar in de salon van de Tindalvilla zijn lezing te geven.