Extra Zomerconcert Johannette Zomer (sopraan) en Fred Jacobs (theorbe)

Zondag 9 augustus om 19:30 uur in de tuin van de Tindalvilla

Wijziging tijdstip: Uitvoering a.s. zondag 9 augustus verplaatst naar 19:30 vanwege de hittegolf

Op verzoek van musicus Fred Jacobs wordt de uitvoering van a.s. zondag van 15:00 naar 19:30 verplaatst. Zijn instrument, de theorbe, waarvan de delen met beenderlijm verbonden zijn en het geheel met darmsnaren is bespannen, is niet bestand tegen de extreme temperaturen die ook voor zondag verwacht worden.
In Italië zal men destijds in de zomer ook de koele avond hebben verkozen en of de koelte in een palazzo.

Stelt u zich dus een mediterrane zwoele zomeravond voor, waarbij we samen genieten van prachtige muziek en sfeervolle locatie, onder het genot van een koel drankje. We hebben 100 stoelen bespaar u de moeite er een mee te nemen.

Johannette Zomer (sopraan) en Fred Jacobs (theorbe) nemen de nieuwe muziek van Giulio Caccini en de invloed daarvan op het 17e eeuwse muziekleven in Europa als thema voor het programma dat zij op een zonnige zondagmiddag in de tuin van de Tindalvilla willen presenteren. 

Beginnend in Italië met het prachtige lied ‘Amarilli mia bella’ van Caccini eindigen zij in Engeland met  ‘Music for a while’, Purcell’s onvergetelijke lofzang op de kracht van muziek.
Werken van Monteverdi, Rossi, Kapsberger, Lambert en Lanier passeren de revue.

Giulio Caccini (Rome, ca. 1545– Florence 1618) was als componist, docent, zanger, instrumentalist en schrijver, in de overgang van de late Renaissance naar de  Barok, een belangrijk pionier in de tijd waarin de opera ontstond.
Caccini publiceerde als eerste een bundel madrigalen onder de titel Le Nuove Musische (1601)  in de nieuwe stijl waarbij niet het muzikaal technisch vakmanschap van de polyfone kunst, maar de uitdrukking van de emotionele lading van de tekst het uitgangspunt was. Caccini’s madrigaalboeken gaven een duidelijke beschrijving van de wijze van uitvoeren van de melodie en de afhankelijk van de emotie over te brengen versieringsvarianten. Hij geneerde zich daarbij niet in de begeleidende uitleg ook enkele sneren naar collega’s uit te delen, wat zijn invloed op zijn tijdgenoten mogelijk nog extra versterkte. Hij leidde tientallen zangers op, waaronder de castraat Giovanni Magli, die de titelrol in Monteverdi’s l’Orfeo zou vertolken en bepleitte de zorgvuldig gecultiveerde, maar schijnbare moeiteloosheid, om de zang natuurlijker te laten lijken.

Bij slecht weer wordt het programma, afhankelijk van het aantal aanmeldingen een- of tweemaal binnen in de Tindalvilla uitgevoerd; de eerste uitvoering 15:00 en de tweede 16:30 uur.

Kaarten €25,- inclusief consumpties zijn te kopen door overmaking op de bankrekening van de Tindalstichting NL94 ABNA055.40.65.681