Recital Daria van den Bercken 28 juni 2020

De briljante pianiste Daria van den Bercken, die sinds enkele jaren in Bussum, trok 18 januari j.l. een vol huis in de Tindalvilla. Nu wij sinds maart gedwongen waren onze kamermuziekavonden te verschuiven naar het volgend seizoen, begon het toch te kriebelen. Musici blijven altijd studeren en willen hun repertoire uitbreiden. De meimaand met een record aan zonuren en vrijwel geen vliegtuigen, die de stilte verscheuren, heeft velen bewust gemaakt van de schoonheid van de ons omringende natuur. Niet alleen de vogels waren druk met hun nest; de bouwmarkten en tuincentra hadden sinds maart 20% meer klandizie, er wordt heel wat in, aan en om het huis gedaan. 
Ook wij hebben niet stilgezeten; met drie man werd twee maanden gewerkt aan groot onderhoud en het project van de reconstructie van de torentjes hopen we dit jaar ook te kunnen voltooien als we de financiering rond krijgen. Bovendien hebben de Bussumse schrijver Rudolf Geel, Ton Koopman en ik een nieuwe stichting opgericht met als eerste doel de karakteristieke villa Eikenhof van Jo van Gogh-Bonger voor de sloop te behoeden. Lees meer: www.behoudbussumserfgoed.nl en teken de petitie.

Daria van den Bercken speelde onlangs in de Doelen in Rotterdam voor een lege grote zaal, waarvan een youtube op het internet verscheen. In de intimiteit van de Tindalvilla was het toch een heel andere ervaring en ik daarom vroeg haar of zij bij ons in de beslotenheid van de tuin achter de villa een recital in de openlucht zou willen geven op zondag 28 juni om drie uur. In de tuin kunnen we onder normale omstandigheden meer dan 400 bezoekers ontvangen en nu een honderdtal. Bij slecht weer binnen hooguit 40 uitgaande van 2 bij 2 plaatsing.

Daria stelt nu een ‘Suite Imaginaire’ samen, een meditatie over de natuur met o.a. Waldesrauschen, Eclogue en Vallée d’Obermann van Franz LisztReflets dans l’eau en Feuilles mortes van Debussy, De Lelies en twee Etudes tableaux van Sergei Rachmaninov.

Franz Liszt plaatste zijn composities Années de Pèlerinage (pelgrimsjaren) in lijn met de romantische literatuur van zijn tijd, door voorafgaand aan de meeste stukken een literaire passage van schrijvers zoals Schiller, Byron of Senancour te plaatsen. In een inleiding op het hele werk schreef hij: “Ik reisde naar vele landen, door verschillende landschappen en bezocht de door geschiedenis en poëzie gewijde plaatsen. De natuurverschijnselen en de bezienswaardigheden waren geen zinloze beelden die voor mijn ogen voorbijgingen. Ze wekten diepe emoties in mijn ziel op zodat er tussen ons een vage maar onmiddellijke relatie was ontstaan, een ongedefinieerde maar echte verstandhouding, een onverklaarbare maar onmiskenbare communicatie. Ik heb geprobeerd in de muziek een paar van mijn sterkste gevoelens en meest levendige indrukken weer te geven.”

Wie al kaarten had gekocht voor de concerten in april, mei of juni kan deze gebruiken voor de 28e of voor de verplaatste data in het volgende seizoen. Voor de organisatie is de bevestiging van uw komst via reserveren@tindal.nl gewenst. Kaarten €25,- kinderen €10,- kopen: NL94 ABNA055.40.65.681 of bij de Bussumse Wijkoperij Spiegelstraat 38.
We zien u graag weer op de 28e juni