Optreden Tim Kliphuis & Rosenbergs zaterdag 28 mei 20:30 verplaatst naar de Majellakapel in Bussum

De belangstelling voor het optreden van Tim Kliphuis en de Rosenbergs zaterdag 28 mei 20:30 is overweldigend gebleken. Maar liefst 110 liefhebbers hebben zich nu al aangemeld en er komen nog dagelijks verzoeken bij. Daarom wordt het optreden in de Majellakapel gegeven waar ruim 150 liefhebbers geplaatst kunnen worden. 

De sfeervolle Majellakapel Iepenlaan 26 (hoek Nieuwe Hilversumseweg) heeft als enige kerkgebouw in de gemeente Gooise Meren een uitzonderlijk goede kamermuziekakoestiek. 

Tim Kliphuis, de beste jazz violist van ons land,  trad eerder (19 mei 2018)  op in de Tindalvilla op met zijn eigen trio (viool, gitaar en bas) waarbij hij op onnavolgbare wijze klassiek, Irish- fiddle en gipsy-jazz in elkaar liet overgaan. 

Optreden Brackman Trio verplaatst naar het volgende seizoen

8 januari 2022 zouden de jonge talenten van het Brackmann Trio hun opwachting maken in de Tindalvilla. De lockdown die naar verwachting de gehele maand januari aanhoudt, voorkwam dit optreden.

We overleggen met het Brackman Trio over een datum in het 35e seizoen.

Dat we met hen een voortreffelijk jong trio hadden binnengehaald kunt u zelf nog even vast stellen met onderstaande informatie en link naar een opname van AVRO/TROS Radio.

“De jonge talenten op viool, cello en piano, Tim Brackman, Kalle de Bie en Rik Kuppen, maken veel indruk op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2020Young Artist in Residence van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2020, Tim Brackman, en zijn mede-musici Rik Kuppen en Kalle de Bie vormen samen het Brackman Trio. Tijdens het middagconcert op dinsdag 28 december 2020 speelde  het trio Brahms’ Pianotrio nr. 3, Dvořáks Pianotrio in e “Dumky”en Liszt’s Tristia voor pianotrio.

12 februari staat Arno Bornkamp (meester saxofonist en winnaar Nederlandse Muziekprijs) met pianist Jan Lust op het programma. U bent van harte welkom.

Frommermann’s Kerstmatinee 18 december bijna uitverkocht

De avond-lockdown blijft nog even van kracht, maar de Frommermannen laten zich daar niet door stoppen.

Het concert is verplaatst van de avond naar de middag en vindt plaats in twee groepen: om 14:30 uur en om 16:00 uur.
16:00 uur is uitverkocht. Voor 14:30 uur zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Mail snel naar info@tindal.nl om verzekerd te zijn van een plek.

Kerstmatinee op zaterdag 18 december?

Of toch om 20:30 uur?

In overleg met de Frommermannen hebben we besloten het kerstconcert van 18 december naar drie uur ’s middags te verplaatsen, dat is indien de avondsluiting voor podia nog van kracht is.

Mocht men wijselijk concluderen dat de avondblokkade voor podia niet doelmatig is, dan zijn de musici graag bereid in twee shifts het programma op de middag of avond uit te voeren als het aantal kaarten de beschikbare plaatsen ver overtreft.

We houden het eerst op 15:00 en placeren het publiek volgens uw opgave in twee of meer stoelen voor een familiegroep en enkele stoelen op 1,5 meter.

We laten u uiteraard z.s.m. weten of 2x op de middag 14:30 en 16 uur of 2x op de avond 19 en 20:30  een uitvoering wordt gegeven. Als u dezelfde flexibiliteit als de musici wat betreft uw agenda wilt betrachten gaan we weer een inspirerend concert tegemoet.

Fotocredits Tessa Posthuma de Boer en Kapel op ‘t Rijsselt

Meer info over het optreden zie de programma-pagina

Tindalvilla weer bekroond met grote toren

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten een bijdrage toe te kennen van maximaal 10.000 euro voor het restauratieproject van de grote toren van de Tindalvilla – een rijksmonument – in Bussum. Er wordt een startbijdrage van vijf mille toegekend en dit bedrag zal worden verdubbeld zodra de Vrienden van de Tindalstichting door crowdfunding en fondsenwerving €10.000 euro bij elkaar krijgt. De stand per 21-4 is €4275,- Maandag 21 juni is de einddatum van de publieke wervingsactie.

De Tindalstichting heeft de ANBI status (algemeen nut beogende instelling) waardoor giften fiscaal met een multiplier van 125 procent aftrekbaar zijn. U kunt een voor 125% fiscaal aftrekbare bijdrage doen op bankrekening NL72ABNA 040.71.23.008 van de Vrienden van de Tindalstichting te Bussum onder vermelding Gift Tindal Toren. 

De adviseurs van het cultuurfonds zijn ‘overtuigd van de kwaliteit van de betrokkenen bij de herstelwerkzaamheden van dit bijzondere cultuurhistorische waardevolle pand’. Het herstel van de daktoren wordt van harte toegejuicht en er is volop waardering voor de jarenlange inzet voor het behoud van deze karakteristieke villa aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg 21 in Bussum en het culturele gebruik door de stichting. 

De kleine toren staat er sinds januari 2020 op en de grote toren sinds 13 april 2021. Nu moet nog in stijl een vier meter hoge trap worden gemaakt en de binnenkant van de toren en de vloer afgewerkt door de restauratiedeskundige Rob de Jong. Roelofsen: “Het beeld vanuit de straat is nu nog mooier, nu de villa weer bekroond is met de beide torentjes.” 

Op zondag 27 juni om 15.00 uur komen zeven koperblazers van het NedPho naar Bussum voor de publieke presentatie, waarbij eerst drie trompettisten ‘hoog van de toren zullen blazen’ om vervolgens met het septet een zomerconcert in de tuin achter de villa te geven. De kamermuziekavonden in de Tindalvilla en openluchtconcerten en muziektheatervoorstellingen in de tuin achter de villa zijn een begrip geworden in de regio en ver daarbuiten. Sinds de oprichting van de Tindalstichting zijn meer dan 350 evenementen georganiseerd. In de villa wordt kamermuziek, geschreven voor de intieme privé-sfeer en niet voor grote concertzalen, kerkgebouwen en raadhuizen, in de letterlijke betekenis van het woord beleefd.

Formulieren voor een eenmalige gift kunt u krijgen van penningmeester mr. Erik Kracht. E-mail: erik.kracht@ziggo.nl Mobiel: 06 22 02 45 75 Contact: info@tindal.nl

Crowd funding voor Tindal

Morgen (20 januari 2021) wijdt de Gooi en Eemlander een artikel aan de eerstvolgende stap in restauratie van de Tindalvilla; de plaatsing van de grote toren. Ook de mogelijkheid tot fiscaal vriendelijk bijdragen komt aan bod. Hiervoor zijn twee formulieren beschikbaar: één voor een eenmalige gift en één voor een periodieke.

Bussumse Tindalvilla krijgt weer een toren op het dak
monumentaal pand was ’onthoofd’ en is straks nagenoeg in oude luister hersteld

Simone Stevens

Bussum Met de plaatsing begin vorig jaar van een follie op het dak en komend voorjaar een (grote) toren is de Tindalvilla straks in oude luister hersteld. Zo goed als, trouwens, want eigenlijk zou het grote terrazzo aan de achterzijde van het monumentale pand aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg 21 ook nog wel een fikse opknapbeurt mogen krijgen. 

Maar dat kost (ook) veel geld, en je moet nou eenmaal keuzes maken, zegt eigenaar Hans Roelofsen. De ’reconstructieve restauratie’ van de toren kost 55 mille. ,,Dertig mille brengen we zelf op, door middel van crowd funding en eigen middelen. Dan komen we dus nog 25 mille tekort. We hopen dat de mannen van de Ronde Tafel Gooi-Noord tien mille kunnen bijdragen en dat het Prins Bernhard Cultuurfonds ook een substantiële bijdrage kan leveren. Die subsidieaanvraag is net de deur uitgegaan. We hebben onder meer aangegeven dat we de afgelopen 34 jaar tot het uiterste zijn gegaan om het pand in stand te houden en te onderhouden. We hebben aan alle voorwaarden voldaan, ook dat het primair het publieke belang dient. Dan resteert nog een bedrag van tien mille. Nou, kom je over de hond, dan kom je ook over de staart.’’

De nog niet voltooide toren staat in de tuin van de villa, die in 2010 werd uitgeroepen tot mooiste gebouw van Bussum. In de zijkanten, gemaakt van dikke meubelplaten, zijn dezelfde figuurtjes te zien die ook in de balkons en in het hout rondom de erker zijn verwerkt. ,,Die hebben ze gemaakt met een supersterkte hogedrukspuit’’, zegt Roelofsen.

Authentiek
De toren heeft dezelfde versierde schoren als de schoren die de overkapping van de villa ondersteunen. Naast het houten bouwsel op het gazon liggen de stapels keramische dakpannen al klaar. ,,We wachten nog op veertig schubvorsten voor de vier hoekkepers en de anderhalve meter hoge piron (ornament ter versiering van een dak, red.) die op de top  komt’’, zegt Roelofsen. Al die onderdelen worden met de hand gemaakt. ,,Alles bij elkaar kosten de keramische elementen alleen al vijf mille. Het is allemaal heel bewerkelijk. Je kunt het wel goedkoper en strak doen, maar dan is het niet authentiek.’’

In plaats van restauratie van het terras is dus gekozen voor terugkeer van de grote toren op het dak. Bewust en met reden. Roelofsen: ,,Omdat dit aan de straatkant is, en daarmee van algemeen belang w.b het aanzicht. Door de toren terug te plaatsen wordt de villa weer spectaculair mooi en staat hij er straks weer in volle glorie bij. Het wordt een blikvanger, een fantastisch iets dat de fantasie prikkelt. ’De villa was onthoofd’ , noemde ik het in mijn aanvraag bij het Bernhardfonds.’’ 

De grote toren moet 1 mei op de Tindalvilla staan. Voor die tijd moet in het plafond een trapgat met daaronder een trap worden gemaakt, zodat de toren van binnenuit toegankelijk wordt. ,,En dan is het wachten op een stabiel weerbericht, zodat de toren erop kan worden gehesen.’’

Nalatenschap
Roelofsen staat bekend als een gedreven, gepassioneerd en uitgesproken man, eigenschappen die hem ongetwijfeld hebben geholpen bij het terugbrengen van de villa in oude staat. ,,Het enige spannende is nu, met die grote toren, heb ik mezelf hiermee niet in de nesten gewerkt? Aan de andere kant: is het hoogmoed dat je zoiets met zo’n villa begint? Ik zit er tenslotte nog steeds. Bezoekers genieten van de sfeer en de musici vinden het hartstikke tof. Het is misschien nog te vroeg om van een nalatenschap te spreken, maar over vijftig jaar staat deze villa er nog. Als wij hier in april 1986 niet waren gekomen, dan stond het hele gebouw er niet meer.’’

Donaties en schenkingen voor de grote toren zijn nog welkom. Meer informatie is te vinden op de website www.tindal.nl

Optreden Matangi Kwartet in de Tindalvilla wederom verplaatst

? Matangi Kwartet [Aanvang 19:00 en 21:00 uur]

Programma: Robert Schumann: 1e strijkkwartet, Josef Suk: Meditation en Antonin Dvorak: Amerikaans Kwartet.

Van 1 naar 16 naar 23 januari, van de Majella kapel naar de Tindalvilla. En nu we weten dat de lockdown met nog eens drie weken verlengd is, gaan we opnieuw, samen met het kwartet, een nieuwe datum plannen.

U hoort van ons.

Nieuwjaarsconcert verplaatst naar zaterdag 16 januari 2021

Wegens verschuivingen in de respectievelijke agenda’s, is het concert van het Matangi Kwartet, dat op 1 januari 2021 zou plaatsvinden, verplaatst naar zaterdag 16 januari.

Tijdstippen en kaartverkoop volgens het inmiddels gebruikelijke COVID-schema.

Het kwartet speelt in Majella kapel. Aanvang om 19:00 en 21:00. Het maximum per groep is 30.
Reserveren: €25,- per kaart overmaken op bankrekening NL94ABNA 055.40.65.681 reservering geldt in volgorde van betaling. Vermeld tevens uw voorkeur w.b. de aanvangstijd; 19:00 of 21:00 uur, en de plaatsing van een enkele of meerdere stoelen naast elkaar. Contact: reserveren@tindal.nl  Tel. 035-6922947 of 06-400 112 45