Optreden Tim Kliphuis & Rosenbergs zaterdag 28 mei 20:30 verplaatst naar de Majellakapel in Bussum

De belangstelling voor het optreden van Tim Kliphuis en de Rosenbergs zaterdag 28 mei 20:30 is overweldigend gebleken. Maar liefst 110 liefhebbers hebben zich nu al aangemeld en er komen nog dagelijks verzoeken bij. Daarom wordt het optreden in de Majellakapel gegeven waar ruim 150 liefhebbers geplaatst kunnen worden. 

De sfeervolle Majellakapel Iepenlaan 26 (hoek Nieuwe Hilversumseweg) heeft als enige kerkgebouw in de gemeente Gooise Meren een uitzonderlijk goede kamermuziekakoestiek. 

Tim Kliphuis, de beste jazz violist van ons land,  trad eerder (19 mei 2018)  op in de Tindalvilla op met zijn eigen trio (viool, gitaar en bas) waarbij hij op onnavolgbare wijze klassiek, Irish- fiddle en gipsy-jazz in elkaar liet overgaan. 

Optreden Brackman Trio verplaatst naar het volgende seizoen

8 januari 2022 zouden de jonge talenten van het Brackmann Trio hun opwachting maken in de Tindalvilla. De lockdown die naar verwachting de gehele maand januari aanhoudt, voorkwam dit optreden.

We overleggen met het Brackman Trio over een datum in het 35e seizoen.

Dat we met hen een voortreffelijk jong trio hadden binnengehaald kunt u zelf nog even vast stellen met onderstaande informatie en link naar een opname van AVRO/TROS Radio.

“De jonge talenten op viool, cello en piano, Tim Brackman, Kalle de Bie en Rik Kuppen, maken veel indruk op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2020Young Artist in Residence van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2020, Tim Brackman, en zijn mede-musici Rik Kuppen en Kalle de Bie vormen samen het Brackman Trio. Tijdens het middagconcert op dinsdag 28 december 2020 speelde  het trio Brahms’ Pianotrio nr. 3, Dvořáks Pianotrio in e “Dumky”en Liszt’s Tristia voor pianotrio.

12 februari staat Arno Bornkamp (meester saxofonist en winnaar Nederlandse Muziekprijs) met pianist Jan Lust op het programma. U bent van harte welkom.

Kerstmatinee op zaterdag 18 december?

Of toch om 20:30 uur?

In overleg met de Frommermannen hebben we besloten het kerstconcert van 18 december naar drie uur ’s middags te verplaatsen, dat is indien de avondsluiting voor podia nog van kracht is.

Mocht men wijselijk concluderen dat de avondblokkade voor podia niet doelmatig is, dan zijn de musici graag bereid in twee shifts het programma op de middag of avond uit te voeren als het aantal kaarten de beschikbare plaatsen ver overtreft.

We houden het eerst op 15:00 en placeren het publiek volgens uw opgave in twee of meer stoelen voor een familiegroep en enkele stoelen op 1,5 meter.

We laten u uiteraard z.s.m. weten of 2x op de middag 14:30 en 16 uur of 2x op de avond 19 en 20:30  een uitvoering wordt gegeven. Als u dezelfde flexibiliteit als de musici wat betreft uw agenda wilt betrachten gaan we weer een inspirerend concert tegemoet.

Fotocredits Tessa Posthuma de Boer en Kapel op ‘t Rijsselt

Meer info over het optreden zie de programma-pagina

Crowd funding voor Tindal

Morgen (20 januari 2021) wijdt de Gooi en Eemlander een artikel aan de eerstvolgende stap in restauratie van de Tindalvilla; de plaatsing van de grote toren. Ook de mogelijkheid tot fiscaal vriendelijk bijdragen komt aan bod. Hiervoor zijn twee formulieren beschikbaar: één voor een eenmalige gift en één voor een periodieke.

Bussumse Tindalvilla krijgt weer een toren op het dak
monumentaal pand was ’onthoofd’ en is straks nagenoeg in oude luister hersteld

Simone Stevens

Bussum Met de plaatsing begin vorig jaar van een follie op het dak en komend voorjaar een (grote) toren is de Tindalvilla straks in oude luister hersteld. Zo goed als, trouwens, want eigenlijk zou het grote terrazzo aan de achterzijde van het monumentale pand aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg 21 ook nog wel een fikse opknapbeurt mogen krijgen. 

Maar dat kost (ook) veel geld, en je moet nou eenmaal keuzes maken, zegt eigenaar Hans Roelofsen. De ’reconstructieve restauratie’ van de toren kost 55 mille. ,,Dertig mille brengen we zelf op, door middel van crowd funding en eigen middelen. Dan komen we dus nog 25 mille tekort. We hopen dat de mannen van de Ronde Tafel Gooi-Noord tien mille kunnen bijdragen en dat het Prins Bernhard Cultuurfonds ook een substantiële bijdrage kan leveren. Die subsidieaanvraag is net de deur uitgegaan. We hebben onder meer aangegeven dat we de afgelopen 34 jaar tot het uiterste zijn gegaan om het pand in stand te houden en te onderhouden. We hebben aan alle voorwaarden voldaan, ook dat het primair het publieke belang dient. Dan resteert nog een bedrag van tien mille. Nou, kom je over de hond, dan kom je ook over de staart.’’

De nog niet voltooide toren staat in de tuin van de villa, die in 2010 werd uitgeroepen tot mooiste gebouw van Bussum. In de zijkanten, gemaakt van dikke meubelplaten, zijn dezelfde figuurtjes te zien die ook in de balkons en in het hout rondom de erker zijn verwerkt. ,,Die hebben ze gemaakt met een supersterkte hogedrukspuit’’, zegt Roelofsen.

Authentiek
De toren heeft dezelfde versierde schoren als de schoren die de overkapping van de villa ondersteunen. Naast het houten bouwsel op het gazon liggen de stapels keramische dakpannen al klaar. ,,We wachten nog op veertig schubvorsten voor de vier hoekkepers en de anderhalve meter hoge piron (ornament ter versiering van een dak, red.) die op de top  komt’’, zegt Roelofsen. Al die onderdelen worden met de hand gemaakt. ,,Alles bij elkaar kosten de keramische elementen alleen al vijf mille. Het is allemaal heel bewerkelijk. Je kunt het wel goedkoper en strak doen, maar dan is het niet authentiek.’’

In plaats van restauratie van het terras is dus gekozen voor terugkeer van de grote toren op het dak. Bewust en met reden. Roelofsen: ,,Omdat dit aan de straatkant is, en daarmee van algemeen belang w.b het aanzicht. Door de toren terug te plaatsen wordt de villa weer spectaculair mooi en staat hij er straks weer in volle glorie bij. Het wordt een blikvanger, een fantastisch iets dat de fantasie prikkelt. ’De villa was onthoofd’ , noemde ik het in mijn aanvraag bij het Bernhardfonds.’’ 

De grote toren moet 1 mei op de Tindalvilla staan. Voor die tijd moet in het plafond een trapgat met daaronder een trap worden gemaakt, zodat de toren van binnenuit toegankelijk wordt. ,,En dan is het wachten op een stabiel weerbericht, zodat de toren erop kan worden gehesen.’’

Nalatenschap
Roelofsen staat bekend als een gedreven, gepassioneerd en uitgesproken man, eigenschappen die hem ongetwijfeld hebben geholpen bij het terugbrengen van de villa in oude staat. ,,Het enige spannende is nu, met die grote toren, heb ik mezelf hiermee niet in de nesten gewerkt? Aan de andere kant: is het hoogmoed dat je zoiets met zo’n villa begint? Ik zit er tenslotte nog steeds. Bezoekers genieten van de sfeer en de musici vinden het hartstikke tof. Het is misschien nog te vroeg om van een nalatenschap te spreken, maar over vijftig jaar staat deze villa er nog. Als wij hier in april 1986 niet waren gekomen, dan stond het hele gebouw er niet meer.’’

Donaties en schenkingen voor de grote toren zijn nog welkom. Meer informatie is te vinden op de website www.tindal.nl

Zaterdag 12 december Rising Stars

Zaterdag 12 december treden drie in Amsterdam wonenden jonge musici in de Tindalvilla op, die in de categorie Raising Stars vallen: de klarinettist Marco Danesi, pianist Paolo Gorini en celliste Isabel Vaz, die Christine Lee vervangt die vanwege de corona beperkingen niet uit New York naar Amsterdam kan komen.

Op het programma: Ludwig van Beethoven: Klarinet Trio in Bes groot opus 11,  Johannes Brahms: Sonate opus 120 in F klein nr.1 voor klarinet and piano en Klarinet Trio in A klein opus 114.

Reservering
Zo lang de coronamaatregelen gelden is vooraf reserveren verplicht. Het maximum per groep is 30. 
Reserveren: €25,- per kaart overmaken op bankrekening NL94ABNA 055.40.65.681 reservering geldt in volgorde van betaling. Vermeld tevens uw voorkeur w.b. de aanvangstijd; 19:00 of 21:00 uur, en de plaatsing van een enkele of meerdere stoelen naast elkaar. Contact: reserveren@tindal.nl  Tel. 035-6922947 of 06-400 112 45 

Steun het Tindal Torentjes restauratieproject 
De reconstructiekosten van de grote toren zijn begroot op €40.000 We hebben na meerdere giften nog €15.000 nodig om dit project te verwezenlijken. Steun ons met een schenking! Eenmalige schenkingen zijn met een drempel van 1% tot maximaal 10% van inkomen en zelfs 1,25 x aftrekbaar voor de inkomstenbelasting dankzij onze ANBI-status. Bij periodiek schenken is geen sprake van een drempel- en maximaal bedrag en is een schenking zelfs 1,5 x aftrekbaar van uw vennootschapsbelasting. 
De benodigde formulieren zijn bij onze penningmeester mr. Erik Kracht opvraagbaar via: info@tindal.nl


Tindal TVBeluister Muza Rubackyte’s recital ub de Tindalvilla 21 november 2020Godowsky:https://www.youtube.com/watch?v=KYiPJrAdAzgChopin: https://youtu.be/jnF2qzgAPgkVrijdag 20 november: Extra concert Muza Rubackyte

Het concert van Muza op zaterdagavond 21 november is uitverkocht. Zij geeft daarom een extra recital op vrijdagavond 20 november, ook om 20:30 uur, ook in de Tindalvilla

Alles uiteraard onder het voorbehoud van het bericht van het NPO journaal dat theaters weer bezoekers mogen ontvangen. In geval van force majeure wordt uw betaling teruggestort.

U wordt verzocht met mondkapje binnen te komen, uw jas over uw stoel te hangen, naar keuze thee, koffie, fris of glas wijn meenemen naar uw plaats en mondkapje af en bij vertrek weer op

Reserveren: €25,- per kaart overmaken op bankrekening NL94ABNA 055.40.65.681 reservering geldt in volgorde van betaling.Vermeld de datum en de plaatsing van een enkele of meerdere stoelen naast elkaar.

Contact: reserveren@tindal.nl  Tel. 035-6922947 of 06-400 112 45 

Afscheidsconcert Pražák Quartet donderdag 24 september in de Tindalvilla

1e groep bezoekers 18:30 -19:45 uur, 2e groep 20:30 – 21:45 (zonder pauze)

Het nieuwe Tindalseizoen start met een afscheid.

Na bijna vijftig jaar optredens op de podia in de hele wereld stopt het Tsjechische Pražák Quartet ermee. Heel toepasselijk spelen zij het autobiografische kwartet met de titel ‘Uit mijn leven’ van de Tsjech Smetana. Maar vanzelfsprekend staat vanwege het 150e geboortejaar van Beethoven ook een kwartet van deze klassiek/romantische meester op het programma.

Zie de programma-pagina voor alle informatie.

Kaarten € 25,- (consumpties inbegrepen) reserveren door overmaking op NL94 ABNA055.40.65.681 t.n.v. de Tindalstichting Bussum. Kaarten zijn à contant verkrijgbaar bij: De Bussumse Wijnkoperij Spiegelstraat 38C en Notariskantoor Doude van Troostwijk Meerweg 17 te Bussum. 

Laat in verband met de precieze placering ruim tevoren via reserveren@tindal weten of u alleen of samen komt. In verband met de corona maatregelen worden twee uitvoeringen gegeven voor maximaal 35- 40 personen per groep. 1e groep bezoekers 18:30 -19:45 uur, 2e groep 20:30 – 21:45 (zonder pauze)

Contact: info@tindal.nl Telefoon: 035-6922947

Hartverwarmend

Zie bijgaand het interview dat Johanette Zomer gaf aan de Gooi&Eemlander.
Inmiddels is duidelijk dat het voor de theorbe zondagmiddag te warm wordt. Het concert zal daarom ‘s avonds om 19:30 uur plaatsvinden, in de inmiddels in verkoelende schaduw gelegen tuin van de Tindalvilla.
Voor klapstoeltjes en koele drankjes wordt gezorgd.

Kaarten €25,- inclusief consumpties zijn te verkrijgen door overmaking op de bankrekening van de Tindalstichting NL94 ABNA055.40.65.681
Contact: 035-6922947
mobiel: 06 400 112 45